Intretinere ,optimizare calculatoare si componente

Optimizarea calculatoarelor joaca de multe ori un rol forte in utilizarea Pc-ului la capacitate maxima. De multe ori , dupa numai doua saptamani un PC performant a ajuns sa fuctioneze mai rau ca unul cu doua generatii mai slab. Motivul? Utilizatorul acelui PC nu a tinut cont de optimizare, de o mai buna organizare a mediului de lucru, etc.

Mentenanta calculatoare este o colectie de servicii aplicate periodic, conform unui grafic prestabilit, in scopul intretinerii sistemului de calcul si mentinerii unei stari de buna functionare cat mai mult timp (atat hardware, cat si software).
Serviciile incluse in solutiile particularizate de Mentenanta calculatoare implica diverse operatii atat la nivelul hardware (componentele din unitatea centrala sau celelalte echipamente interconectate), cat si software (optimizari, actualizari).

Prima etapa, obligatorie, in remedierea unei probleme, o reprezinta identificarea cauzei care a dus la aparitia problemei. Orice interventie incepe cu diagnosticarea echipamentelor. Diagnosticarea calculatoarelor si a echipamentelor conectate presupune verificarea acestora (a tuturor componentelor unui PC, Laptop sau Server, precum si a tuturor dispozitivelor conectate) pentru a determina cauza care a dus la nefunctionarea sau functionarea defectuoasa. 

Diagnosticarea presupune, in functie de defectul reclamat, doua etape:

  • Diagnosticare hardware
  • Diagnosticare software

Diagnosticarea hardware presupune desfacerea echipamentului (acolo unde este posibil) si inspectia vizuala si tehnica. Exceptie fac cauzele vizibile care nu mai necesita interventia in echipament (intrerupere alimentare cu energie electrica, echipamente neconectate, cabluri montate gresit etc). 

Diagnosticarea software consta in identificarea problemei la nivelul sistemului de operare sau a aplicatiilor instalate.

Chiar daca s-a identificat o cauza elementara si aceasta a fost eliminata, va recomandam totusi sa acceptati realizarea unei diagnoze complete a echipamentului, pentru a identifica si alte posibile surse de probleme, ascunse la prima vedere, ce pot avea efecte nedorite in timp.

In cazul in care echipamentul se afla in garantie si are un sigiliu aplicat, in principiu diagnosticarea nu se va putea realiza. Vom face doar o estimare a cauzei posibile si vom furniza clientului una sau mai multe solutii care implica in general firma producatoare a echipamentului (de obicei trimiterea echipamentului in service-ul producatorului). Totusi, la insistenta si cu asumarea raspunderii clientului (care va fi informat asupra consecintelor – pierderea garantiei), putem realiza interventia si in acest caz special.

Etapa de diagnosticare a unui calculator furnizeaza informatii despre echipamentul sau componentele gasite nefunctionale sau cu o functionare incorecta. Urmatoarea etapa o reprezinta eliminarea propriu-zisa a defectului ce se poate realiza, in functie de solutia pe care v-o furnizam, prin Achizitionarea unei noi componente sau Repararea calculatorului sau a componentelor. Acestea sunt servicii optionale ce pot fi efectuate la cererea clientului, acolo unde situatia permite, conform ofertei noastre de Upgrade si reparatii componente.